altText

Komposit muliggør fuldautomatisk svejsning med høj præcision

Inrotech A/S producerer fuldautomatiske svejserobotter, der udvikles med præcision, effektivitet og højteknologiske løsninger for øje. I konstruktionen af robotterne spiller flere typer komposit en afgørende rolle.

Svejserobotterne fremstilles primært med henblik på brug i skibsværftsindustrien. Da kvalitet og holdbarhed er særligt afgørende inden for denne branche, stilles der exceptionelle krav til svejserobotterne. De skal ikke kun indeholde avanceret teknologi, der kan varetage præcisionssvejsning.  De skal også kunne holde til det miljø, som svejsningen forudsætter- herunder ekstremt høj varme og Uv-stråling. Derfor er det vigtigt, at robotterne konstrueres i materialer, der forbliver formfaste under disse forhold. I samspil med teknologien sikrer materialerne derved, at robotterne kan levere den høje præcision og effektivitet, som er formålet med svejserobotterne.

Fokusområder

  • Modstandsdygtige materialer
  • Uv- og varmebestandighed
  • Konstruktionsmaterialer
Komposit muliggør fuldautomatisk svejsning med høj præcision

Beskyttelse af avanceret scanningsudstyr er essentielt

Christian Ryrberg Schmidt, der er Mechanical Engineer ved Inrotech, forklarer, at højt modstandsdygtige materialer er nødvendige i flere forskellige dele af svejserobotterne:

Inrotech Foto1 610X100mm

”Mange af delene på vores svejserobotter er meget tæt på smeltebadet, hvor miljøet er meget aggressivt. Det stiller helt særlige krav til de materialer, som komponenterne udføres i.”

Christian Ryrberg Schmidt, Mechanical Engineer hos Inrotech A/S

Dette gælder blandt andet komponenter til beskyttelse af robotternes afstandsmåler, som Christian Ryrberg Schmidt fremhæver som et af de centrale elementer på robotterne:

”Fundamentet for vores svejserobotter er først og fremmest afstandsmåleren, der via avancerede scanningsmetoder scanner det enkelte emne, inden selve svejsningen påbegyndes. Her kortlægger robotten, hvordan svejsningen skal foretages, samtidig med at den bygger et svejseprogram, og gør klar til at svejse. Det er en meget vigtig del af processen, da det er udgangspunktet for, at svejsningen bliver som den skal, og derfor skal måleren altid fungere 100 %. For at beskytte afstandsmåleren under svejsningen, har vi valgt at montere beskyttelsesplader udført i G-Etronax EP 11. Særligt omkring svejseflammen er temperaturen og Uv-strålingen meget høj, og der kan forekomme stænk fra det flydende materiale, der svejses med. Vi har valgt G-Etronax EP 11, fordi det uden problemer kan holde til det hele.”

Christian Ryrberg Schmidt

Mechanical Engineer hos Inrotech A/S
Komposit muliggør fuldautomatisk svejsning med høj præcision

Valget falder på Etronax ved skærpede tolerancer

Afstandsmåleren kan dog ikke stå alene for at opnå et godt resultat. Alle dele af robotten bidrager til at skabe det perfekte resultat, og det er holderen til selve svejsepistolen et godt eksempel på:

“Svejsepistolen placerer svejsetråden efter det svejseprogram, som afstandsmåleren har bygget. Det er præcisionsarbejde, da svejsetråden skal fastholdes inden for et par tiendedele af en millimeter. Her er det rigtig vigtigt, at holderen til svejsepistolen kan opfylde dette, og derfor skal den være udført i et materiale, der er både varmebestandigt, Uv-bestandigt og formfast. Vi anvender Etronax MF, der udover at leve op til alle de her krav, også er let, meget slidstærkt og et konstruktionsmæssigt rigtig godt materiale.”

Christian Ryrberg Schmidt

Mechanical Engineer hos Inrotech A/S

Kvalitet i højsædet

De første robotter rullede ud af Inrotechs døre i 2010, og komponenterne på disse er stadig optimalt fungerende den dag i dag. På baggrund af de høje kvalitetskrav inden for skibsværftsindustrien bliver alle svejsninger analyseret via ultralydsscanning. Inrotech vurderer, at en dygtig svejser leverer ca. 40 % brugbar svejsning på den samme tid, som robotten leverer 95 %. Selve svejseprocessen tager den samme tid, uanset om den foretages manuelt eller via robot. Den markante forskel opstår, fordi robotten kan fortsætte svejseforløbet uden pauser, og samtidig leverer et meget præcist resultat af høj kvalitet. Et resultat, som blandt andet frembringes på baggrund af det helt rigtige valg af materialer.

Komposit muliggør fuldautomatisk svejsning med høj præcision

Om Inrotech A/S

Inrotech blev stiftet i 2010, og har siden leveret højteknologiske svejserobotløsninger til de tunge industrier med særligt fokus på skibsværftsindustrien.

Har du et unikt behov?

Andre cases

Cases